Algemene voorwaarden V.O.F. Onderwijsjuristengroep


Artikel 1. Definities

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

1.1  De vennootschap: de vennootschap onder firma Onderwijsjuristengroep, gevestigd en kantoorhoudende te ‘s-Hertogenbosch, ingeschreven in het Handelsregister met KvK nummer 64027171.

1.2  De opdrachtgever: de contractspartij van de vennootschap.

1.3  Honorarium: de financiële vergoeding exclusief verschotten als onder 1.4 bedoeld, die de vennootschap voor uitvoering van de opdracht met de opdrachtgever is overeengekomen, of die voor de betreffende werkzaamheden gebruikelijk is.

1.4  Verschotten: de kosten die de vennootschap in het belang van de uitvoering van de overeenkomst  dient te maken, zoals griffierechten, deurwaarderskosten, leges, enzovoorts.


Artikel 2. Toepasselijkheid

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle met de vennootschap gesloten overeenkomsten. Dit betekent dat deze voorwaarden ook van toepassing zijn op aanvullende en vervolgopdrachten. Dit is slechts anders wanneer voorafgaande aan de totstandkoming van de overeenkomst schriftelijk anders is overeengekomen.


Artikel 3. Opdracht

3.1  Alle opdrachten worden uitsluitend aanvaard en uitgevoerd door de vennootschap. Dit geldt ook als het de bedoeling is dat de opdracht door een bepaald persoon wordt uitgevoerd. De werking van artikel 7:404 BW, dat het laatstgenoemde geval betreft, de werking van artikel 7:407 lid 2 BW, waaronder hoofdelijke aansprakelijkheid tot stand komt in gevallen waarin een opdracht aan twee of meer personen wordt verstrekt, en de werking van artikel 7:409 BW, in het bijzonder ten aanzien van erfgenamen, worden hierbij uitgesloten.

3.2  Een overeenkomst van opdracht wordt geacht tot stand te zijn gekomen wanneer, nadat de opdrachtgever contact heeft gezocht met de vennootschap, de vennootschap tegenover de opdrachtgever voor de aanvang van haar werkzaamheden duidelijk heeft doen blijken dat dit wordt beschouwd als een overeenkomst van opdracht, waaraan de vennootschap vanaf dat moment uitvoering zal geven.

3.3  Een overeenkomst van opdracht kan voorts, doch niet uitsluitend, tot stand komen door acceptatie van een door de vennootschap aan opdrachtgever uitgebrachte offerte.

3.4  De opdrachtgever staat ervoor in aan de vennootschap de juiste en volledige informatie, gegevens en bescheiden tijdig ter beschikking te stellen.

3.5  De opdrachtgever is ervan op de hoogte dat op de adviseurs, verbonden aan of ingeschakeld door de vennootschap, een inspanningsverplichting rust en geen resultaatsverplichting.

3.6  De vennootschap is verplicht tot geheimhouding tegenover derden tenzij zij een

wettelijke plicht tot bekendmaking heeft, of voor zichzelf optreedt in een gerechtelijke procedure

en het prijsgeven van deze informatie gerechtvaardigd is.


Artikel 4. Declaratie

4.1  Voor de uitvoering van een overeenkomst is de opdrachtgever het honorarium als bedoeld in 1.3, verschuldigd, te vermeerderen met te specificeren kosten, waaronder in elk geval reiskosten, griffierechten  en leges en omzetbelasting, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.

4.2  Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, wordt het honorarium berekend op basis van de door de vennootschap vastgestelde uurtarieven. De vennootschap is gerechtigd haar uurtarieven jaarlijks op 1 januari te verhogen.

4.3  Het honorarium, vermeerderd met kosten en omzetbelasting, kan, indien de uitvoering van de overeenkomst zich uitstrekt over een langere periode dan één maand, maandelijks in rekening worden gebracht.

4.4  De vennootschap is steeds gerechtigd van de opdrachtgever betaling van een voorschot te verlangen. Een ontvangen voorschot wordt verrekend met de einddeclaratie.


Artikel 5. Betaling

5.1  Betaling van de declaraties van de vennootschap dient zonder korting, verrekening of opschorting te geschieden binnen veertien dagen na factuurdatum op de in de factuur aangegeven bankrekening. Bij overschrijding van deze datum is opdrachtgever van rechtswege in verzuim. In dat geval is opdrachtgever een vertragingsrente verschuldigd ter hoogte van de geldende wettelijke rente.

5.2  Indien de vennootschap invorderingsmaatregelen treft tegen de opdrachtgever die in verzuim is, komen alle kosten, betrekking hebbende op die invordering, voor rekening van opdrachtgever.


Artikel 6. Opschorting, tussentijdse beëindiging en ontbinding

6.1  De vennootschap is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst te ontbinden, indien de opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt, na het sluiten van de overeenkomst de vennootschap ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen, indien de opdrachtgever bij het sluiten van de overeenkomst verzocht is om zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is of indien door de vertraging aan de zijde van de opdrachtgever niet langer van de vennootschap kan worden gevergd dat zij de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen.

6.2  De vennootschap en de opdrachtgever zijn eveneens bevoegd de overeenkomst te ontbinden of tussentijds te beëindigen in geval van (de aanvraag van) faillissement, surséance van betaling en/of onderbewindstelling van de opdrachtgever respectievelijk de vennootschap.

6.3  Opschorting, tussentijdse beëindiging en/of ontbinding laten de betalingsverplichting voor de reeds verrichte werkzaamheden onverlet.

6.4 Alle kosten en schaden voortvloeiende uit opschorting of voortijdige beëindiging in onvoltooide

staat, komen voor rekening en risico van opdrachtgever.


Artikel 7. Aansprakelijkheid

7.1  De aansprakelijkheid van de vennootschap jegens opdrachtgever en en/of derden voor schade, voortvloeiende uit of verband houdende met de uitvoering van een overeenkomst, is steeds beperkt tot het bedrag waarvoor de door de vennootschap afgesloten beroepsaansprakelijkheids-verzekering dekking biedt, zulks met inbegrip van het eigen risico volgens de desbetreffende polis.

7.2  In geval en voor zover, om welke reden ook, ingevolge de aansprakelijkheidsverzekering geen  uitkeringen worden gedaan, is de aansprakelijkheid van de vennootschap beperkt tot het aan de

vennootschap in de desbetreffende zaak in het desbetreffende kalenderjaar door de opdrachtgever betaalde bedrag tot een maximum van EUR 25.000,-.

7.3  Bij het inschakelen van derden (waaronder deurwaarders, adviseurs, accountants of dienstverleners) door de vennootschap, zal de vennootschap steeds de nodige zorgvuldigheid betrachten. De vennootschap is echter niet aansprakelijk voor eventuele tekortkomingen van deze derden. Het kan zijn dat personen die worden aangetrokken in verband met de uitvoering van de opdracht van een opdrachtgever hun aansprakelijkheid in verband daarmee wensen te beperken. De vennootschap gaat ervan uit en bepaalt hierbij dat alle aan haar door opdrachtgever en verstrekte opdrachten vergezeld gaan van de bevoegdheid een dergelijke aansprakelijkheidsbeperking mede namens die opdrachtgever en te aanvaarden.

7.4 De vennootschap is niet aansprakelijk voor schade bij opdrachtgever noch derden, die het gevolg is van onjuiste of onvolledige informatie dan wel een handelen of nalaten van of namens opdrachtgever.

7.5 De aansprakelijkheidsbeperking geldt niet voor opzet of grove schuld van (de vennoten van) de vennootschap.

7.6  Alle aanspraken van opdrachtgever en en derden vervallen, indien deze niet schriftelijk en gemotiveerd zijn ingediend bij de vennootschap binnen één jaar nadat de opdrachtgever respectievelijk de derde bekend was, of redelijkerwijs kon zijn, met de feiten waarop hij zijn aansprakelijkheid baseert.


Artikel 8 Intellectuele eigendom

Het is opdrachtgever zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de vennootschap niet toegestaan door de vennootschap geproduceerde adviezen, contracten of andere voortbrengselen van de geest, al dan niet met inschakeling van derden, te verveelvoudigen, te openbaren of te exploiteren.


Artikel 9. Wijziging en vernietiging algemene voorwaarden

9.1  Deze algemene voorwaarden kunnen eenzijdig door de vennootschap worden gewijzigd. In geval van wijziging van deze algemene voorwaarden door de vennootschap gelden de gewijzigde voorwaarden vanaf de dag van publicatie op www.ojgroep.nl voor alle nieuwe opdrachten.

9.2  Indien een of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden rechtsgeldig zijn vernietigd, dan heeft deze vernietiging geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid en toepasselijkheid van de overige bepalingen uit deze algemene voorwaarden.


Artikel 10. Toepasselijk recht en bevoegde rechter

10.1  Op alle rechtsbetrekkingen waarbij de vennootschap partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft.

10.2   De Rechtbank Oost-Brabant is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft.